Historien om restaurant MOTA

- Fra Nykøbing Sjællands sindssygehospital til Odsherreds Michelinrestaurant


Restaurant MOTA åbnede i november 2021 i smukke kulturhistoriske bygninger fra 1915, der tidligere var en del af Nykøbing Sjællands Psykiatriske Hospital. Bygningerne er en del af Grønnegårdskomplekset i Annebergparken og de lokaler, hvori restaurant MOTA har til huse, er oprindeligt opført som forsamlingshus og teater for sindssygehospitalet. Indtil 2015, hvor hospitalet lukkede, fungerede bygningen som kantine for de ansatte på hospitalet.


Bag restaurant MOTA, og senere også cafeen ATOM, står kok og køkkenchef Claus Henriksen. I 13 år var han køkkenchef på Dragsholm Slot, som han satte på det gastronomiske verdenskort ved at skaffe stedet en eftertragtet Michelin stjerne. Efter at Claus besluttede sig for at forlade slottet for at søge nye udfordringer, blev han introduceret til medejer og direktør for Anneberg Kulturpark, Gitte Klausen. Mødet blev faciliteret af hhv. Jesper Zeihlund fra Nationalt Center for Lokale Fødevarer og Claus Marcussen fra Dansk Tang, der begge har adresse i Anneberg Kulturpark, som restaurant MOTA i dag også er en del af. De to parter fandt hurtigt et fælles sprog i både værdier og forretningsmæssig forståelse.


MOTA er latinamerikansk og slang for cannabis; noget som Claus Henriksen som én af de første herhjemme tog til sig i sin madlavning i samarbejde med landmand Søren Wiuff. 'Mota Henriksen' blev således også et alias for Claus, da der var stor interesse for ham og hans gastronomiske talenter fra presse og madentusiaster. Meningen var at bruge aliasset som både dæknavn og gimmick men hurtigt blev han afsløret - og siden har navnet holdt ved.

I juli 2022 blev der tilføjet et nyt og epokegørende kapitel til restaurantens endnu korte historie med tildelingen af en Michelin stjerne - blot otte måneder efter åbningen!

 

Claus Henriksen og Gitte Klausen i Anneberg kulturpark - pressefoto til restauranten Mota

Direktør for Anneberg Kulturpark Gitte Clausen og Claus Henriksen ved offentliggørelsen af det nye samarbejde, 2021.